medimatkat.fi         mediresor.se          meditours.ru
Vatsan muotoilu
Abdominoplastia (Vatsan muotoilu plastiikkakirurgisilla toimenpiteillä)

Vatsanpeitteiden muotoiluleikkaus (abdominoplasty) sopii plastiikkakirurgisena toimenpiteenä potilaille, joita häiritsee vatsaseinän ihon ja lihasten roikkuminen tai rasvan kertyminen vatsan seudulle. Roikkuvan nahan syynä voivat olla (toistuvat) raskaudet, rajut painonvaihtelut, tai syynä voi olla myös kudosten perinnöllinen velttous.
Konsultointi ennen leikkausta
Kartoitetaan potilaan odotukset ja mahdollisuudet toiveiden toteuttamiseksi. Keskustellaan potilaan terveydentilan taustatiedoista ja vakituisesta lääkityksestä. Ennen leikkausta olisi hyvä pudottaa paino suunniteltuun määrään ja pitää se sellaisenaan vakaana.
Potilaan tarkastuksessa tutkitaan vatsanpeitteitä, arvioidaan ihon laatu ja laji; tutkitaan lihasten haarautumia ja vatsatyrän edellytyksiä. Sairauskertomusta varten potilaan vartalo valokuvataan. Tehdään mittaukset, suunnitellaan plastiikkakirurginen toimenpide ja tulevien arpien sijoittuminen.
Leikkaus
Muotoiluleikkaus tehdään yleisnukutuksessa ja se kestää tavallisesti 2-3 tuntia. Leikkauksessa poistetaan ylimääräinen iho, siirretään napa, tarvittaessa kiristetään vatsan lihaksia ja lähennetään. Leikkausviilto suunnitellaan yleensä kaarimaisesti alavatsaan siten, että arpi jää myöhemmin piiloon alusvaatteiden alle. Rasvaimu voidaan tarvittaessa liittää osaksi vatsan muotoiluleikkausta. Usein haavaan jätetään laskuputket.
Toipuminen
Potilas kotiutetaan yleensä leikkausta seuraavan päivän aamulla.
Potilaan toipuminen on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisinä päivinä muotoiluleikkauksen jälkeen kipulääkitys on tarpeellista, koska kudosvamman seurauksena on kehittynyt turvotusta. Voimakkaampaa kipua aiheuttaa suoritettu lihasplastiikka. Ensimmäisinä päivinä voi olla vaikea suoristaa itseään. Leikkaushaavat suojataan haavateipeillä ja laastareilla kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen aloitetaan arpien hoito. Painepesun/tukiliivien jatkuva käyttö on tarpeellista 4-6 viikkoa. Ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen tulisi välttää raskasta fyysistä rasitusta.
Mahdolliset riskit
Välittömästi leikkauksen jälkeen voi kehittyä pitkäkestoinen turvotus, tuntua epämukavalta, tapahtua muutoksia vatsan ihon herkkyydessä, esiintyä ihonalaisia verenpurkaumia. Tulehdusta kehittyy harvoin. Useimmiten ongelmia on haavojen paranemisen hidastumisesta, ja soluvälinestettä saattaa kerääntyä leikkausalueelle. Harvemmin esiintyy ihon surkastumia, varsinkin jos vatsan muotoiluleikkaukseen on liitetty rasvaimu.

Tri P. Kirjanen, plastikkakirurgian erikoislääkäri
(c) Medimatkat OY